Robotmaaiers1/03/2024

Winteronderhoud en opslag van Automower®-robotmaaier

In de herfst, wanneer het buiten koud wordt en de groei van het gras vertraagt, is het tijd om uw Automower®-robotmaaier voor te bereiden op de winter en deze binnen te brengen voor opslag. De voorbereidingen omvatten grondige reiniging en onderhoud, het opladen van de accu en het zorgen voor een juiste opslagplaats. Bij voorkeur maakt u ook een afspraak voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij uw plaatselijke dealer, voordat het voorjaar zich weer aandient.

Als u een contract Husqvarna Care™ Warranty Plus, Service Plus of Lease Plus hebt, neem dan contact op met uw dealer voor het geplande onderhoud en de opslag die zijn opgenomen in uw contract voor het winterseizoen.*

Winteronderhoud en -opslag thuis

Als u zelf wilt zorgen voor de voorbereidingen en winteropslag, vindt u hier een lijst met zaken waar u rekening mee moet houden.

  • Maai het gras niet te kort voor de winter. Langer gras wordt beter beschermd bij koud weer.
  • Zorg ervoor dat de robotmaaier volledig is opgeladen en uitgeschakeld, voordat u hem voor de winter opbergt.
  • Houd de GeoFence* actief als u de robotmaaier binnen het vastgestelde GeoFence-gebied opslaat. Als u het product buiten het gebied plaatst, schakelt u GeoFence uit voordat u het product uitschakelt.
  • Reinig de robotmaaier en het laadstation; reinig de kap, het chassis, de maaischijf en alle andere bewegende onderdelen grondig.
  • Vervang de bladen en schroeven.
  • Voer een algemene inspectie uit, controleer onderdelen bijvoorbeeld op slijtage, zoals de onderste voorwiellagers. Draai de wielen en luister of u een piepend geluid hoort. Neem contact op met uw dealer voor reserveonderdelen en hulp.
  • Haal de stekker uit het stopcontact en sla de maaier op een droge en vorstvrije plaats op.
  • Berg de koppelingen van de diamantkabel veilig op in de doos van Automower®-koppeling. Het is een goed idee om de diamantkabels te markeren met diamantkabeletiketten. Zo kunt u de diamantkabels in de lente eenvoudiger correct opnieuw aansluiten.
  • Berg de robotmaaier en het laadstation binnen op in een droge omgeving boven het vriespunt. Voor modellen van Automower® Nera is het voldoende om de bovenkant van het laadstation te verwijderen en in de opslag te plaatsen. Het is niet nodig om de bodemplaat van het NERA laadstation op te bergen.
  • Laat het product met alle wielen op een vlakke ondergrond staan tijdens opslag of gebruik een Automower® Wall Hanger. Automower® Wall Hanger is speciaal geproduceerd voor het opbergen van uw Automower®-robotmaaier en het laadstation. Het is verkrijgbaar als accessoire en is ideaal voor de winteropslag.
  • Bij draadloze installaties met EPOS™ Technology raden we u aan het laadstation op exact dezelfde locatie te plaatsen als voorheen wanneer u het na opslag installeert. Als u het laadstation verplaatst, moet u de positie in de app Automower® Connect opnieuw instellen.

*Verkrijgbaar op bepaalde modellen.

Jaarlijks onderhoud en winteropslag bij een dealer van Husqvarna

Wij raden u aan uw Automower®-robotmaaier te laten onderhouden door uw Husqvarna-dealer. Regelmatig onderhoud houdt het product in goede staat en bereidt het storingvrij voor op het nieuwe seizoen.

Vraag uw dealer naar de winteropslag om ruimte te besparen in uw garage.

Een servicebeurt omvat gewoonlijk het volgende:

  • algemeen onderhoud, inclusief vervanging van slijtageonderdelen
  • firmware-updates
  • elektronische diagnose
  • schoonmaken
  • bladvervanging
  • accutest
  • laden
  • veiligheidstests
  • controle van de werking

Vergeet GeoFence* niet uit te schakelen voordat u het product naar uw dealer brengt.

Opladen tijdens winteropslag

De meeste Automower®-modellen hoeven niet te worden opgeladen wanneer ze worden opgeborgen. Zorg ervoor dat de maaier volledig is opgeladen voordat u deze uitzet.

Bij sommige oudere modellen moet de accu elke drie maanden worden opgeladen. Raadpleeg de bedieningshandleiding voor informatie over wat van toepassing is op uw model.

Kan ik mijn Automower®-robotmaaier het hele jaar buiten laten?

Wij raden u ten zeerste aan om de robotmaaier, het laadstation en de voeding in de winter binnen op te bergen. De begrenzingsdraad en de geleidingsdraad kunnen in de grond blijven. Voor Automower® NERA-modellen is het voldoende om de bovenkant van het laadstation te verwijderen en deze samen met de maaier in de opslag te plaatsen. Het is niet nodig om de bodemplaat van het NERA laadstation op te bergen.

Als u het laadstation niet binnen kunt opbergen, dan moet het laadstation de hele winter aangesloten blijven op het lichtnet, de begrenzingsdraad en de geleidingsdraden.

Bij welke temperatuur kan ik mijn Automower®-robotmaaier gebruiken en opbergen?

Opslag van EPOS™ referentiestation

Het EPOS™-referentiestation, dat wordt gebruikt in draadloze installaties met EPOS™ Technology, is weerbestendig en kan het hele jaar door buiten worden gelaten, maar kan van de houder worden verwijderd als onderhoud nodig is of als het langdurig wordt opgeslagen.

Als u het referentiestation in de winter buiten houdt, raden we u aan de voeding aangesloten te houden.

Als u het referentiestation binnenshuis bewaart, raden wij u aan de arm aan de paal of muur vast te laten zitten. Hierdoor kunt u het referentiestation na opslag in de oorspronkelijke positie installeren en zo de virtuele grens en de kaartitems die u hebt gemaakt opnieuw gebruiken. Als u het referentiestation verplaatst, moet u de virtuele grens en werkgebieden opnieuw maken.

Het referentiestation kan worden opgeslagen bij een temperatuur van -20 °C tot 70 °C / -4 °F tot 158 °F.

*Zie de algemene voorwaarden van uw contract van Husqvarna Care™ om te zien welke diensten bij uw contract zijn inbegrepen.

Was dit artikel nuttig?