Kettingzagen11/02/2024

Periodiek onderhoud kettingzaag

Nadat u uw kettingzaag een tijdje hebt gebruikt, is het uitvoeren van periodiek onderhoud zeer belangrijk. Leer hoe u de bougie en het vonkenscherm op de kettingzaag onderhoudt en hoe u de smering van de ketting controleert.

Wanneer het motorvermogen laag is of de kettingzaag moeilijk start of niet start, moet u de bougie mogelijk reinigen of vervangen.

Onderhoud bougie:

  1. Verwijder de kap om toegang te krijgen tot de bougie.
  2. Zodra de kap is verwijderd, trekt u de dop en de draad van de bougie. Controleer voordat u verder gaat of er geen corrosie op de bovenkant van het contact zit en reinig het contact met een staalborstel als dit het geval is.
  3. Gebruik voor het verwijderen van de bougie een dopsleutel met een grote opening en draait deze linksom. Controleer de bougie op scheurtjes of corrosie, controleer de contacten op de elektrode.
  4. Als er koolaanslag op zit, reinigt u deze met de staalborstel.
  5. Als de bougie niet beschadigd is en u de elektrode en de contactstijl kon reinigen, schroeft u deze terug in de motor. Zorg ervoor dat deze stevig vastzit met behulp van de dopsleutel. Draai hem niet te strak aan.
  6. Let er bij het aanbrengen van de dop en de draad op dat deze vastklikken.

Onderhoud van het vonkenscherm:

  1. Het vonkenscherm kan zich aan de voorzijde, aan de bovenzijde en aan de zijkant van de uitlaatdemper bevinden. Deze wordt altijd vergrendeld met een kap en schroeven. Verwijder de kap en verwijder dan het vonkenscherm.
  2. Zorg er bij het inspecteren voor dat het vonkenscherm intact is en dat er geen scheuren en gaten in zitten. Zorg er ook voor dat er geen overmatige koolstofafzetting is. Als er zich koolstof ophoopt zal uw kettingzaag met een lager toerental draaien en zal hij niet goed ademen.
  3. Verwijder de koolstofafzetting van het vonkenscherm met de staalborstel.
  4. Als het vonkenscherm schoon is, plaatst u deze terug op zijn plaats.

Husqvarna raadt aan om het vonkenscherm na elke 50 bedrijfsuren te reinigen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de snijuitrusting van uw kettingzaag goed gesmeerd is. Klik op de koppeling voor meer informatie:

Raadpleeg ook: Controleren of de kettingsmering werkt

Dagelijks onderhoud kettingzaag

Wekelijks onderhoud van de kettingzaag

Maandelijks onderhoud van de kettingzaag

Was dit artikel nuttig?