Kettingzagen11/02/2024

Dagelijks onderhoud kettingzaag

In de bedieningshandleiding worden algemene onderhoudsinstructies beschreven, die belangrijke aandacht schenken aan essentiële onderdelen van de zaag. Deze tips kunnen problemen tot een minimum beperken en helpen bij een efficiënte en veilige werking.
Een effectief onderhoudsprogramma moet ook geplande onderhoudsbezoeken omvatten en een relatie met uw plaatselijke erkende servicecentrum voor productondersteuning.

Houd er rekening mee dat alle onderhoudspunten die in dit hoofdstuk worden beschreven, ondersteunende schema's hebben die te vinden zijn in onze bedieningshandleidingen:

  1. Maak de machine uitwendig schoon.
  2. Controleer of de onderdelen van de gashendel veilig werken. (Gashendelvergrendeling en gashendelbediening.)
  3. Maak de kettingrem schoon en controleer de remfunctie. Controleer of de kettingvanger niet beschadigd is en vervang deze indien nodig door een aluminium kettingvanger (is verkrijgbaar als reserveonderdeel).
  4. Het zaagblad moet voor evenwichtig afslijten dagelijks worden omgekeerd. Controleer of de smeeropening niet verstopt is. Maak de groef schoon. Als het zaagblad uitgerust is met een tandwielpuntmoet die gesmeerd worden.
  5. Controleer of de ketting en het zaagblad voldoende olie krijgen.
  6. Controleer de zaagketting op zichtbare barsten in klinken en schakels, of de ketting stijf is en of klinken en schakels abnormaal versleten zijn. Vervang indien nodig.
  7. Slijp de ketting en controleer de conditie en de spanning. Controleer het kettingwiel op abnormale slijtage, vervang indien nodig.
  8. Maak de luchtinlaat van de startereenheid schoon. Maak het luchtfilter schoon.
  9. Controleer of de moeren en de schroeven goed vastgedraaid zijn.
  10. Controleer of de stopschakelaar werkt.
  11. Controleer of er geen brandstof uit de motor, tank of brandstofleidingen lekt
  12. Controleer het koelsysteem dagelijks.

Belangrijk! Voordat u uw kettingzaag gebruikt, moet u de bedienings- en veiligheidshandleiding van de kettingzaag grondig doorlezen. Deze handleidingen bevatten veiligheidswaarschuwingen, de veiligheidsvoorzieningen van de machine en hun functies, technieken voor veilig starten, naast inspectie- en onderhoudsvereisten die helpen bij het verlengen van de levensduur van de machine.

Zie ook:

Wekelijks onderhoud van de kettingzaag

Maandelijks onderhoud van de kettingzaag

Periodiek onderhoud van de kettingzaag

Was dit artikel nuttig?