Robotmaaiers10/04/2024

Uw gazon en Husqvarna Automower® voorbereiden op het maaiseizoen

Naarmate de temperatuur stijgt en het gras sneller groeit, begint het maaiseizoen. Dit artikel bevat een gedetailleerde handleiding voor het voorbereiden van uw Automower® robotmaaier en gazon voor het maaiseizoen.

Wanneer te beginnen met het maaien van gras

Begin het gras pas te maaien wanneer het gras actief begint te groeien. Voortijdig maaien kan de grasmessen beschadigen, waardoor het gazon niet goed kan groeien. Het gras begint gewoonlijk te groeien rond 8 °C/40 °F (dit kan variëren afhankelijk van het type gras). Een handige richtlijn is om te wachten tot het gras een hoogte van 5 tot 7 centimeter heeft bereikt voordat u het eerste maaiwerk van het seizoen uitvoert. Deze vuistregel geldt ook als u nieuw gras inzaait.

Stappen om uw gazon klaar te maken voor het maaien

Opruimen

U moet grasschimmel voorkomen door in het voorjaar als vast onderdeel van het gazononderhoud bladeren bij elkaar te harken en alle rommel uit de tuin op te ruimen, zoals stokken, dennenappels, bladresten en rondzwervend mulch. Dit voorkomt slijtage van de messen van uw robotmaaier wanneer deze begint te maaien en verwijdert obstakels die de werking van de maaier op het gazon kunnen belemmeren.

Beluchten

Het beluchten van de grond met behulp van een riek of een verticuteermachine is nuttig. Het maakt samengepakte grond los, waardoor een zuurstofrijke omgeving wordt bevorderd voor een gezonde wortelontwikkeling. Hierdoor kan er meer water bij de wortels komen tijdens hun cruciale ontwikkelingscyclus. Let erop dat u bij het beluchten de begrenzingsdraad niet beschadigt.

Inzaaien

Zaad alle kale of vlekkerige gebieden op het gazon over. Houd het oppervlak vervolgens vochtig en bedek het met vezeldoek voor snellere ontkieming. Als u een Automower® model hebt dat ondersteuning biedt voor Zone Control met AIM-technologie of EPOS™-technologie, kunt u een te vermijden zone creëren: een gebied waar de maaier omheen rijdt. Bij andere modellen gebruikt u Automower® Temporary Fence, Automower® FlexiFence of Automower® Area Switch als u een gebied tijdelijk wilt afsluiten zodat de robotmaaier er niet maait.

Bemesten

Bemest uw gazon om het groene en gezonde uiterlijk te behouden. Als u een perfect uitziend gazon wilt, kunt u een meststof met langzaam vrijkomende voedingsstoffen gebruiken. Het gazon groei dan trager, maar gelijkmatiger.

Bewateren van het gazon

Als het erg droog is in de lente, is het ook van belang uw gazon te bewateren.

Uw Automower® klaarmaken

Begrenzingsdraad inspecteren

Loop voordat u uw maaier voor het seizoen start door uw tuin en controleer de installatie van de begrenzingsdraad. Zorg ervoor dat er geen krammen uit de grond zijn gekomen en dat er geen zichtbare schade aan de begrenzingsdraad is.

De maaimessen inspecteren

Scherpe messen zijn essentieel voor een schoon maairesultaat van het gazon. Het gras wordt dan afgesneden en niet afgescheurd, waardoor het gazon er strakker uit komt te zien en het gras beter beschermd is tegen ziekten. Als u de messen aan het einde van het vorige seizoen niet hebt vervangen, is het nu de tijd om dit alsnog te doen. Vervang samen met de messen ook altijd de schroef.

Tips en advies over het vervangen van messen op een Automower® robotmaaier.

Het laadstation installeren

Plaats het laadstation in de tuin, sluit de snoeren aan en steek de stekker in een stopcontact. Controleer of het groene lampje brandt. Plaats de maaier in het laadstation. Als u geen lussignaal krijgt, bekijkt u onze informatie over probleemoplossing.

Maai-instellingen controleren en de maaier starten

Creëer een schema in de Automower® Connect-app en start de maaier. Wanneer de maaier is opgeladen en er een schema is ingesteld, begint de maaier vanzelf te maaien. Als dit de eerste keer na de winter is dat uw gazon wordt gemaaid, is het belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Dit kan het gras namelijk belasten en kwetsbaar maken voor ziekten of onkruid. Begin daarom met een hoge maaihoogte en verlaag deze geleidelijk.

Als de maaier enkel de helft van het gazon maait, is er waarschijnlijk een begrenzingsdraad of geleidingsdraad aangesloten op een verkeerde pen op het laadstation. U kunt dit eenvoudig verhelpen door te controleren of de juiste pennen op het laadstation zijn gebruikt. Zie hier voor meer informatie: Waarom maait mijn Automower® robotmaaier alleen delen van het gazon?

Slimme Automower® functies voor een gezonder gazon

Automower® is uitgerust met veel slimme functies die zijn ontworpen om de prestaties van uw robotmaaier te verbeteren, tijd te besparen en het volledige potentieel van uw gazon te benutten.

Het seizoen goed beginnen: Het is raadzaam om het maaiseizoen te beginnen met een hogere maaihoogte en deze geleidelijk te verkleinen. Om u hierbij te helpen, worden verschillende Automower® modellen geleverd met de functie TargetHeight. Deze kan worden geactiveerd via de Automower® Connect-app, zodat uw maaier de maaihoogte geleidelijk kan aanpassen tot het gewenste niveau is bereikt.

Uw gazon beschermen bij vorst: De vorstbescherming op uw maaier helpt u uw gazon te beschermen tegen mogelijke vorstschade. Met deze functie, die toegankelijk is via het maaiermenu of de Automower® Connect-app, kan uw maaier het maaischema automatisch pauzeren bij vorst.

Slimme verbindingen en aangepaste routines: Op modellen met mobiele connectiviteit of wifi-connectiviteit kunt u ook een van onze slimme verbindingen gebruiken of uw eigen routines creëren met IFTTT. In het gedeelte Smart Home van de Automower® Connect-app vindt u een slimme verbinding die uw maaier automatisch parkeert wanneer zware regen of vorst wordt voorspeld. Meer informatie over deze slimme verbinding vindt u hier.

Neem contact op met uw plaatselijke Husqvarna-dealer als u meer hulp nodig hebt bij de installatie of bediening van uw Automower® robotmaaier.

Was dit artikel nuttig?