hedge-trimmer-211/02/2024

De heggenschaar onderhouden

Als u wilt dat uw heggenschaar lang meegaat, moet u deze onderhouden. Dit betekent regelmatig verzorgen, reinigen, onderhouden en naar behoren opslaan.

Onderdelen zoals de bladen, de motor, het luchtfilter en de handgrepen moeten allemaal regelmatig onderhouden worden.

Reinig de zaagbladen

Elke keer dat uw heggenschaar bladeren en kleine takken snoeit, beginnen zich kleine hoeveelheden sap op de bladen op te hopen. Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat de bladen vastlopen, waardoor de snoei-efficiëntie afneemt. Vuile bladen verminderen niet alleen de snoeiprestaties, maar de extra wrijving kan ook leiden tot oververhitting van de motor.

Het reinigen van de bladen van de heggenschaar is eenvoudig: ze hoeven na elk gebruik alleen te worden afgeveegd met zeepwater en een doek. Het is ook raadzaam om na het reinigen van de bladen een smeermiddel erop aan te brengen. Zorg dat de bladen goed droog zijn voordat u het gereedschap opbergt.

Reinig het luchtfilter

Voor een goede werking van de motor van uw heggenschaar op benzine is een constante stroom van schone, koele lucht nodig. Wanneer u uw heggenschaar gebruikt, beginnen zich vuil en stofdeeltjes op te hopen in het filter, waardoor de luchtstroom wordt verminderd. De uiteindelijke gevolgen hiervan zijn een gebrek aan motorvermogen, slechte prestaties en oververhitting.

Normaliter kan het luchtfilter worden losgemaakt met een pal of knop. Nadat u het filter hebt verwijderd blaast u er voorzichtig doorheen en tikt u ermee op een solide oppervlak. Als het heel vuil is, kunt u het filter het beste vervangen door een nieuw filter.

Het luchtfilter van uw heggenschaar reinigen of vervangen

Slijp de bladen van de heggenschaar

Net als elk ander zaaggereedschap worden de bladen bij gebruik na verloop van tijd geleidelijk stomp.

U kunt de messen van de heggenschaar slijpen met een kleine kegelvormige slijpsteen of een platte vijl. Slijp de messen niet vaker dan eenmaal per 50 totale bedrijfsuren en ga behoedzaam te werk om te voorkomen dat u te veel metaal afslijpt.

Houd het tandwiel gesmeerd

Om te voorkomen dat er vocht in uw heggenschaar terechtkomt, moet u zorgen dat het tandwielhuis goed wordt gesmeerd. Smering vindt plaats door het smeervet toe te voegen via de smeernippel van het product.

Gebruik altijd speciaal vet van Husqvarna.

Draai alle losse schroeven en koppelingen vast

Losse onderdelen kunnen gemakkelijk losraken, verloren gaan of de rest van het gereedschap beschadigen. De trillingen die een heggenschaar produceert, kunnen ertoe leiden dat schroeven, bouten en koppelingen na verloop van tijd losraken.

Draai alle zichtbare onderdelen en bevestigingen stevig maar voorzichtig vast met de juiste schroevendraaiers en sleutels. Draai ze niet te strak aan, aangezien dit het schroefdraad en de omliggende onderdelen kan beschadigen.

Smeer de bladen regelmatig

Hoe meer u uw heggenschaar gebruikt, hoe meer de bladen worden blootgesteld aan vocht en verontreiniging. Het zal u verbazen hoe snel erosie kan optreden, en een goede maandelijkse smering helpt bij het maken van een beschermende barrière. De smering zorgt ook dat de bladen soepel over elkaar glijden, wat resulteert in minder wrijving en een groter snoeivermogen.

Het is het beste om bladen te smeren nadat ze goed zijn schoongeveegd en gedroogd.

Houd de buitenkant schoon

Knoppen, veren, schakelaars, schroeven en afstellers lijden allemaal onder slecht onderhoud als uw heggenschaar niet schoon wordt gehouden. Een slecht onderhouden heggenschaar kan heet worden doordat er geen koele lucht vrij over de motor kan stromen.

Eenvoudig afvegen met een licht vochtige doek of spons is al voldoende. Als u perslucht tot uw beschikking hebt, blaast u met een zachte straal perslucht opgehoopt vuil weg. Vermijd het gebruik van abrasieve chemicaliën en reinigingsoplossingen, en wrijf niet te hard. Nadat u alle externe oppervlakken hebt afgeveegd, droogt u deze goed af, zodat u het product kunt opbergen tot het volgende gebruik.

Berg het op de juiste manier op

Als u uw tuingereedschap opbergt in een schuur of gereedschapskist of in uw voertuig dat overmatig vochtig is of gevoelig is voor lekken, kunt u er bijna zeker dat de levensduur ervan wordt verkort. Vocht leidt tot corrosie van metalen onderdelen. Het brandstofsysteem kan vervuild raken. En als uw heggenschaar op een accu werkt, kan het leiden tot kortsluiting en storingen in elektrische componenten.

Een waterdichte en uv-bestendige canvas tas is een uitstekende manier om uw heggenschaar te beschermen. U kunt uw gereedschap ook in een katoenen doek of handdoek wikkelen, in een plastic zak doen en opbergen in een doos die niet op de vloer staat.

Was dit artikel nuttig?