Het komt de natuur ten goede en het vergroot de biodiversiteit als u een stuk van uw gazon lang laat groeien. Het lange gras biedt namelijk een habitat en schuilplaats aan wilde dieren en bloeiende soorten zullen floreren wanneer ze niet steeds worden gekortwiekt. Er zijn echter manieren om dit proces te versnellen en de biodiversiteit in uw herwilderingszone een duwtje in de goede richting te geven. We hebben de handen ineengeslagen met Tom Massey, een bekroonde tuinexpert en -ontwerper met een passie voor biodiversiteit, en laten u zien hoe u uw herwilderingszone een boost geeft en de natuur terugbrengt in uw tuin. Hier zijn zijn beste tien tips om de biodiversiteit een onmiddellijke impuls te geven.

10 stappen
01.
De zone onderhouden


  • Maai zo weinig mogelijk, - idealiter slechts één of twee keer per jaar. Dit kan in de zomer en weer in de herfst.
  • Een manier om biodiversiteit te bevorderen is om alle grasresten na het maaien te verwijderen. Dit vermindert de vruchtbaarheid van de bodem, waardoor bloeiende soorten worden gestimuleerd en grassen minder kans krijgen om te domineren.
  • Als u bollen in de tuin hebt: maai het gras zes weken lang niet nadat de bollen zijn uitgebloeid; ze hebben de bladeren nodig voor fotosynthese en voor het opslaan van energie om volgend jaar weer te bloeien. Wacht totdat de bladeren geel en slap zijn en geen voeding meer voor de bollen kunnen produceren.
  • Wanneer u in de herfst de grasmat maait, kunt u meteen voor meer flora in het komende seizoen zorgen door er plugplanten of bollen in te zetten. Zo kunt u met nieuwe soorten experimenteren en de biodiversiteit vergroten.
02.
Verruil het gazon voor een bloemenweide


Met een bloemenmat hebt u snel een veldje met wilde bloemen. Bloemenmatten zijn ingezaaid met diverse soorten en worden geleverd in rollen, zoals graszoden. Ze worden ook als graszoden gelegd, maar zijn rijk aan plantensoorten, waaronder bloeiende soorten voor bestuivers. Er zijn ook verschillende zaadmengsels op de markt, maar een grasmat biedt meer garantie op een mooie bloemenweide, omdat onkruid weinig kans krijgt en de mat bij aanschaf al wortels heeft. Verwijder eenvoudig het stuk gazon dat u wilt vervangen en leg de bloemenmat ervoor in de plaats volgens de aanwijzingen van de leverancier. Om de biodiversiteit te vergroten, kiest u het beste een mat met veel verschillende soorten.

03.
Kies de beste planten voor herwildering


Door meer verschillende plantensoorten in uw tuin te zetten, creëert u een biodiverse habitat. Bestuivers en andere ongewervelde dieren gedijen goed bij een grote verscheidenheid aan inheemse en exotische planten. Exotische planten zijn de moeite waard, omdat ze beter bestand kunnen zijn tegen de effecten van klimaatverandering (denk aan droogte) en kunnen zorgen voor een langere bloeiperiode dan wanneer u alleen inheemse planten hebt. Ga voor minstens vijf verschillende soorten bloeiende planten.

04.
Zet wildbloemenplugplanten in om de boel te versnellen


Neem wildbloemenplugplanten op in uw herwilderingszone om de biodiversiteit snel een boost te geven. Plugplanten zijn kleine planten die u voor weinig geld kunt kopen. Ze groeien makkelijker dan zaden en leveren sneller resultaat op. Om te beginnen, maait u het gewenste gebied van het gazon en verwijdert u de grassnippers. Zet de plugplanten vervolgens kriskras in de grond om een natuurlijk effect te krijgen. Ga uit van vijf tot tien planten per vierkante meter.

05.
Voeg bollen toe voor de lente en de herfst


Bollen worden doorgaans in de herfst (voor lentebloei) en in de lente (voor zomer- en herfstbloei) gepoot. Dit is een goedkope manier om meer diversiteit te creëren. Er zijn bollen die heel vroeg in de lente bloeien, zoals sneeuwklokjes (Galanthus), die tevoorschijn komen wanneer alles nog kaal is. Kies bollen die achter elkaar bloeien, zodat er nieuwe bloemen te zien zijn wanneer de oude verwelken.

Let er ook op dat u bollen kiest die geschikt zijn voor de omstandigheden in uw tuin. Om u op weg te helpen, volgen hieronder enkele seizoenssoorten die in de meeste Europese klimaten gedijen.

Winter/vroege lente:
Galanthus-soorten (zoals Galanthus nivalis en Galanthus elwesii)
Eranthis hyemalis
Iris unguicularis
Narcissus ‘February Gold'

Lente/vroege zomer:
Allium ‘Purple Sensation’
Camassia quamash
Nectaroscordum siculum
Narcissus poeticus

Zomer/herfst:
Allium cerulean
Allium sphaerocephalon
Cyclamen hederifolium Crocus (zoals Crocus banaticus en Crocus pulchellus)


06.
Wees speels met lang gras


U kunt uw herwilderingszone nog interessanter en nuttig maken door doelgericht te ontwerpen. Laat bijvoorbeeld ‘eilandjes’ van gras rondom bomen staan of maak door het hoge gras heen paadjes naar open plekken. Laat uw creativiteit spreken, vergroot of verklein de zone, gebruik nieuwe vormen en maak het nog leuker door misschien ook eens complexe elementen te proberen, zoals een doolhof.

07.
Benut parasitische planten


De kleine ratelaar (Rhinanthus minor) is een halfparasiet op grassoorten, wat betekent dat de wortels zich hechten aan graswortels en daar voedsel uit halen. De meeste grassoorten zijn nogal uitbundig en dominant, en verdringen wilde bloemen vaak. De kleine ratelaar kan helpen om het dominante gras wat in te perken, waardoor andere soorten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Dit plantje kan ook een rol spelen als u een gebied met lang gras toegankelijk wilt maken voor andere planten, terwijl het er ook aantrekkelijk uitziet en de biodiversiteit verhoogt. De zaden moeten in de herfst worden gezaaid en ontkiemen in de daaropvolgende lente. U hebt ongeveer 0,5 gram per vierkante meter nodig voor een succesvolle introductie.

08.
Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen


Chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de biodiversiteit, omdat ze niet alleen plagen en ongewenste planten aantasten. Om meer wilde bloemen en minder dominant gras te krijgen, is onvruchtbare grond zelfs beter. U hoeft uw herwilderingszone dan niet te voeden of te bemesten. Moet uw tuin wel worden bemest, overweeg dan zelfgemaakte compost of organische voeding zoals meststoffen op basis van zeewier in plaats van kunstmatige, chemische producten.

09.
Creëer verschillende habitats om natuurlijke vijanden van plaaggeesten aan te trekken


Het heeft veel voordelen om wilde dieren in uw tuin uit te nodigen. Door schuilplaatsen te creëren, zoals lang gras, een kleine vijver of kunstig gestapelde boomstammetjes, kunt u roofdieren zoals padden aantrekken. Met als voordeel dat deze roofdieren ongewenste bezoekers zoals bladluizen en slakken weg kunnen houden door ze op te eten.

10.
Vang regenwater op


Een gazon kan nogal wat water opslokken, vooral in de zomermaanden. Door regenwater te verzamelen kunt u zuinig omgaan met leidingwater en bovendien uw waterrekening beperken. U kunt eenvoudig buizen in watertonnen laten lopen of een stapje verdergaan en een compleet regenwatersysteem met een reservoir installeren.

Bee on flower

Biodiversiteit draait om diversiteit

Een tuin die rijk is aan een grote diversiteit aan plantenleven trekt ook allerlei insecten en andere wilde dieren aan, waardoor uw tuin op natuurlijke wijze kan floreren.
Als u nog dieper wilt graven, kunt u meer lezen over ons werk met fauna en biodiversiteit. We hebben een aantal lopende projecten die zijn gericht op het verbeteren van onze groene ruimten. Bekijk bijvoorbeeld Een bijvriendelijke tuin creëren of een Egelvriendelijke tuin. We hebben ook het initiatief BioLife, waarbij we de natuur modelleren om een leven met biodiversiteit te bevorderen.


Tom Massey

Tom Massey, bekroond tuinexpert en -ontwerper met een passie voor biodiversiteit

Tom Massey is landschapsarchitect en tuinontwerper in Londen, waar hij bekroonde tuinen ontwerpt voor particuliere en commerciële klanten, evenals voor festivals en shows in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Het streven van Tom is om met aandacht voor de natuur duurzame, ecologische en prachtige tuinen te ontwerpen die de plaatselijke fauna ondersteunen en de biodiversiteit stimuleren. Vanuit Londen is hij zowel actief in het Verenigd Koninkrijk als internationaal, altijd enthousiast wanneer zijn werk hem naar een nieuwe plek brengt.

De nieuwste onderscheidingen die zijn studio in de wacht heeft gesleept, zijn onder meer een gouden medaille en de BBC People’s Choice Award voor Yeo Valley Organic Garden op de allereerste RHS Chelsea Flower Show in september 2021 en de prijs voor de ‘beste kleine particuliere tuin’ van de Society of Garden Designers Awards in 2022.
Zijn eerste boek, 'RHS Resilient Garden', uitgegeven in april 2023 door Dorling Kindersly en geschreven in nauwe samenwerking met het wetenschapsteam van Royal Horticultural Society, is een toekomstgericht boek dat leunt op de meest recente research van RHS. Het beschrijft hoe u met aandacht voor de natuur uw buitenruimte bloeiend kunt krijgen en daarbij ontwerpprincipes, -methoden en -technieken kunt inzetten die de fauna ondersteunen en de biodiversiteit stimuleren.

Internet: https://tommassey.co.uk
Instagram: @tommasseyuk
Beeld: Wax London